Ontwerp jouw leefomgeving

In een cultuur van DIY (do it yourself) kan iedereen ontwerpen. Voor gelikte fotoboeken en strakke sites hoef je geen ontwerper in te huren.

Zo zijn wij ook allemaal ontwerper van ons dagelijks bestaan. We zijn hierin vaak onbewust bekwaam, want 95 procent van ons gedrag gaat op de automatische piloot.

Terwijl wij experts zijn in ons dagelijks leven, zijn wij amateuristische makers van de wereld om ons heen. Stel je voor dat wij ons onbewuste gedrag bewust kunnen inzetten om vorm te geven aan het gedrag waarmee wij onze omgeving vormen. Dat zou ons van onbewust onbekwame amateurs tot bewuste en geoefende pro’s maken.

Nu jij dit gelezen hebt, ben jij eigenlijk al begonnen; bij deze ben jij bewust onbekwaam ontwerper van jouw dagelijks bestaan.

Noorderbreedte geeft jou de kans om bewust bekwaam ontwerper van jouw eigen omgeving te worden. Dat vraagt erom te onderzoeken wat jij wilt en wat jij doet. Door jouw huidige woonomgeving en gedrag te onderzoeken, krijg jij de kans jouw routine aan te passen.

Pen en papier in de aanslag, want hier delen we drie stukken gereedschap om mee aan de slag te gaan. Dit gereedschap helpt jou om jouw eigen woonomgeving én gedrag scherper in beeld te krijgen.

Eenieder van ons kan daar baat bij hebben. Want met jouw gedrag vandaag ontwerp jij onze toekomst van morgen.

Ga ermee aan de slag, vraag anderen mee te doen. Analyseer, interpreteer, tweak jouw routine, word ontwerper van jouw dagelijks bestaan en beïnvloed de wereld om jou heen! Verander jouw leefomgeving, begin bij jezelf!

 

Deze tekst werd eerder gepubliceerd in Noorderbreedte no. 3 – 2019.