Typisch Gronings > een gereedschapskist

Wij gaan een ‘gereedschapskist’ ontwikkelen voor het definiëren van ‘typisch Gronings’ door dorpsbewoners van de dorpen in het aardbevingsgebied. Wij geloven in de lokale kennis over Typisch Gronings en merken dat het lastig is deze kennis over de Typisch Groningse kwaliteit onder woorden te brengen. Daar willen we wat aan doen!
Typisch Gronings
Het tijdschrift Noorderbreedte en Libau deden vorig jaar zomer een oproep aan Groningers om aan te geven wat zij typisch Gronings vinden. Want om te weten hoe we Typisch Gronings tijdens de versterkingsopgave kunnen beschermen moet je ook antwoord kunnen geven op de vraag; ‘Wat is Typisch Gronings?’
De oproep leverde veel reacties op maar de vertaling naar erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap was lastig te maken. Daarom gaat Studio MARCHA! samen met bewoners van de gemeente Loppersum, Noorderbreedte, Groninger Dorpen en Ontwerpstation Loppersum een gereedschapskist ontwikkelen.

Deze gereedschapskist wordt vrij beschikbaar gesteld voor verschillende dorpen in het aardbevingsgebied. Zodat dorpsbewoners in het aardbevingsgebied zelf het Typisch Groningse karakter van de bebouwing, het dorp en landschap kunnen duiden.